ΣΥΡΙΖΑ, γυαλιά καρφιά: Οι αντιστάτες στο εγχείρημα Τσίπρα και οι 4+1 σωματοφύλακες

February 18, 2020


Ποιοι είναι οι αντιστάτες στο εγχείρημα Τσίπρα και ποιοι οι σωματοφύλακες του;Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει «κάθετη διαφωνία με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχου…


Loading...


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι είναι οι αντιστάτες στο εγχείρημα Τσίπρα και ποιοι οι σωματοφύλακες του;

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει «κάθετη διαφωνία με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή, αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers».

Εμμέσως πλην σαφώς «έδειξε» προς την πλευρά του Πάνου Σκουρλέτη. Και είπε ακόμη, απαντώντας στο περιρρέον ερώτημα για «ιδιοτελείς στόχους» όσων μπαίνουν τώρα στο κόμμα, πως «το πρόβλημα δεν είναι στους νέους συντρόφους αλλά και σε όλους εμάς τους παλαιότερους».

Ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε πως «με δική μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας, ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της».

Διαφώνησε ευθέως με την ισοτιμία των «αυτοπρόσωπων» και μη εγγραφών και άφησε αιχμές δείχνοντας προς την πλευρά της προεδρικής ομάδας: «Γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές», είπε «και φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε».

Ο Παύλος Πολάκης έδωσε την δική του εκδοχή για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει ως κυβέρνηση τους κρίσιμους «αρμούς της εξουσίας»: Εγκάλεσε τον Νίκο Βούτση γιατί, επί προεδρίας του στη Βουλή, δεν άλλαξε τον κανονισμό και τη σύνθεση του ΕΣΡ για να «κερδηθεί η μάχη των καναλιών». Κι έδειξε προς την πλευρά Τσακαλώτου λέγοντας πως οι εκλογές χάθηκαν «στις 120 δόσεις και στο μαξιλάρι των 37 δις».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε κατά της «ισοτιμίας», κατέθεσε πρόταση υπέρ της «αυτοπρόσωπης παρουσίας» όσων θέλουν να εγγραφούν στις κομματικές οργανώσεις και τελικά μειοψήφησε. Νωρίτερα είχε διαμηνύσει πως δεν έχει «φοβικά σύνδρομα» ως προς το άνοιγμα του κόμματος, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του: Δήλωσε πως «ένας αριστερός πάντα φοβάται, γιατί το σύστημα προσπαθεί να σε κάνει πιο δεξιό». Παραπλεύρως, επίσης από την ομάδα των «53», ο Πάνος Λάμπρου ζήτησε «να μείνουμε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ονόματα».

Ο Νίκος Παππάς αντέτεινε πως τα ανοίγματα, οι συνεργασίες και τα μέτωπα αποτελούν λαϊκό αίτημα και ανάγκη. Και άφησε αιχμές κατά όσων «έχουν «φόβο μην μολυνθούν» και υιοθετούν συμπεριφορές «αυταρέσκειας και αυτάρκειας» δείχνοντας επίσης προς την πλευρά Τσακαλώτου και Σκουρλέτη.

Κατόπιν όλων αυτών, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έληξε με την πρόταση Τσίπρα για την εγγραφή των νέων μελών να περνά οριακά, και με την υπόθεση του ονόματος του κόμματος να παίρνει νέα αναβολή.

Η πρόταση για ισοτιμία μεταξύ ηλεκτρονικών και «αυτοπρόσωπων» εγγραφών πήρε 55 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 5 λευκά. Απέναντι από την πρόταση Τσίπρα πλην του Πάνου Σκουρλέτη και των εκπροσώπων των «53» βρέθηκαν επίσης ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης.

Η απόφαση για την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μετατέθηκε για τις 8 Μαρτίου αντί της επόμενης Κυριακής όπως αρχικά σχεδιαζόταν, μετά τις νέες αντιστάσεις που εκδηλώθηκαν χθες και προχθές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει, κατά τις πληροφορίες, το «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιπρότεινε το «Συσπείρωση» αντί του «Συμμαχία» και η πλευρά των «53» – και όχι μόνον – προτιμά το «Πράσινη» αντί το «Προοδευτική».

Στο δια ταύτα, είτε παίζοντας με τις λέξεις είτε με τις κομματικές ισορροπίες, είναι προφανές πως ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» παραμένει αμφίσημος στο εγχείρημα της διεύρυνσης.

Οι μεν ξορκίζουν και φοβούνται την «πασοκοποίηση», οι δε αποκηρύσσουν τους «πεφωτισμένους» και τα «πιστοποιητικά αριστεροσύνης». Οι μεν, ως ισχυρή μειοψηφία, είδαν με ικανοποίηση το κείμενο απολογισμού στην Κεντρική Επιτροπή και αντέκρουσαν τις κατευθύνσεις Τσίπρα, οι δε – ως μη συμπαγής πλειοψηφία – θεώρησαν τον απολογισμό άτολμο και υπερθεμάτισαν στην προεδρική γραμμή.

Είναι επίσης προφανές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πάνω του το εγχείρημα του μετασχηματισμού και η γραμμή που θα περάσει, έστω και με ισχυρές κομματικές αντιστάσεις, θα είναι τελικά η δική του. Παρ’ ότι όμως ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τους δικούς του όρους στην διαδικασία της διεύρυνσης, παραμένει ακόμη άγνωστο εάν θα κερδίσει κι αυτό καθαυτό το στοίχημα της διεύρυνσης. ‘

Η άλλως, παραμένει άγνωστο πόσοι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουλίου θα θελήσουν να γίνουν, ισότιμα ή μη, μέλη και συμμέτοχοι στον μετασχηματισμό του, όταν ο σκληρός κομματικός μηχανισμός τους αντιμετωπίζει σταθερά ως πιθανούς φορείς ιών επιμόλυνσης…

ΟΙ 4+1 ΣΩΜΑΤΟΦΎΛΑΚΕΣ ΤΣΊΠΡΑ:

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό του επιτελείου του.

Οι «άνθρωποι του προέδρου» στην Κουμουνδούρου δεν ταυτίζονται με εκείνους του Μαξίμου.

Αυτή η αλλαγή ήταν ως ένα βαθμό αναγκαστική λόγων των νεών πολιτικών ρόλων που ανέλαβαν ορισμένα στελέχη.

Ωστόσο, είναι προφανής η διάθεση του Αλέξη Τσίπρα για μια νέα αρχή την οποία σηματοδοτούν τα νέα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του.

Έχει επίσης σημασία ότι για πρώτη φορά φαίνεται ότι σταθεροποιείται η σύνθεση του επιτελείου του κ. Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε επανειλημμένα ασκηθεί κριτική στον τότε πρωθυπουργό για τη μεταβλητή γεωμετρία του πολιτικού κέντρου του Μαξίμου.

Τα χαρακτηριστικά:

Η νέα ομάδα του Αλέξη Τσίπρα μοιράζεται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, είναι όλοι νεότεροι από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, πριν μπουν στη «μεγάλη πολιτική» είχαν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν ήταν επαγγελματικά στελέχη του κόμματος.

Τρίτον, δεν εμπλέκονται στον εσωκομματικό φραξιονισμό.

Τέταρτον, προσεγγίζουν την πολιτική περισσότερο με έναν τρόπον τινά «τεχνοκρατικό» τρόπο παρά μέσα από τα πιο παραδοσιακά σχήματα.

Ο Χαρίτσης:

Το βασικό πρόσωπο στην ομάδα Τσίπρα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές πέτυχε δύο αξιοσημείωτα αποτελέσματα: Πρώτον, εκλέχτηκε με υπερδιπλάσιους σταυρούς από τον επόμενο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, η Μεσσηνία ήταν η μόνη εκλογική περιφέρεια της χώρας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε και το ποσοστό και τις ψήφους του σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τώρα ο κ. Χαρίτσης επιχειρεί να αποκαταστήσει τις τραυματισμένες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Χαρίτσης βρίσκεται στους αντίποδες των προσεγγίσεων του Παύλου Πολάκη περί «βοθροκάναλων».

Δηλαδή, προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης χωρίς διάθεση επιβολής. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης θεωρείται γενικά «καλό παιδί». Βέβαια στην πολιτική και τον έρωτα αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι μονοσήμαντος.

Τα πρόσωπα:

Διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα είναι ο Μιχάλης Καλογήρου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει ρόλο άτυπου «νομικού συμβούλου» όπως ίσως θα περίμεναν κάποιοι.

Οι αρμοδιότητες είναι ευρύτερες, κι έχουν να κάνουν με τον συνολικό συντονισμό και οργάνωση της δραστηριότητας του κ. Τσίπρα.

Σύμβουλος του κ. Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική είναι ο Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ο κ. Καλπαδάκης έχει δύο λεπτές αποστολές.

Η πρώτη είναι να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις ξένες διπλωματικές αποστολές. Η δεύτερη είναι να διατηρεί το δίαυλο ανοιχτό με τη κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Νίκος Ανδριόπουλος έχει αναλάβει, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Μπελεγρή, τη «λάτζα» της επικοινωνίας, ήτοι την αποστολή των ενημερώσεων στους δημοσιογράφους, τα non paper και, το πιο σημαντικό την προετοιμασία των λεγόμενων «τεκμηριώσεων», δηλαδή της «γραμμής» για όσους βγαίνουν στα κανάλια –την οποία δεν φαίνεται να διαβάζουν όλοι όσοι εμφανίζονται στις τηλεοράσεις.

Ο «παλιός»:

Την ομάδα συμπληρώνει ένα «παλιός», ο βετεράνος δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός.

Ο κ. Καρτερός πέρα από τα γενικά καθήκοντά του στην επικοινωνία και τον πολιτικό σχεδιασμό, φέρει και την ευθύνη για τη διαμόρφωση της επιχειρηματολογίας απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση –ευθύνη αυξημένης πολιτικής σημασίας στο δρόμο προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ..

Το διαβάσαμε εδώLoading...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.